Info ierse wolfshond

De Ierse wolfshond

Algemeen

 

De Ierse wolfshond is een hondenras dat afkomstig is uit Ierland en behoort tot de grootste hondenrassen ter wereld. Het ras is al heel oud, de geschiedenis van het ras gaat terug tot ten minste 1400 v.Chr. Zo is bekend dat de Ierse Wolfshond ook wel voor het vertier van de Londense bevolking werd gebruikt als 'wedstrijdpaardjes', waarbij er door de straten van Londen werd geracet en ze hierbij als 'pony's' werden bereden.

De Ierse wolfshond is van origine een jager 'op zicht' maar heeft zich ontwikkeld tot een echte familiehond. Hij is ook vriendelijk tegen vreemden en niet waaks. Daarbij zijn ze wars van agressie. De Ierse Wolfshond past zich aan het tempo van zijn baas aan.

 


 

Daarbij is hij niet geschikt voor in een kennel, maar wil midden in het gezin staan. De schofthoogte van een volwassen reu is minimaal 79 centimeter, die van een volwassen teef minimaal 71 centimeter. Het gewicht ligt tussen 50 en 70 kilogram. Tijdens de middeleeuwen lagen deze waarden nog hoger. Sommige exemplaren bereikten mogelijk een schofthoogte van 1.05 meter.

 

 De Ierse Wolfshond valt in de rasgroep 10 windhonden, sectie ruwharige windhonden. De beharing is ruw en hard en warrelig.

 

 

De Ierse Wolfshond is over het algemeen gehard, geduldig en intelligent. Dit ras is loyaal en goed met de meeste mensen. Vanwege zijn omvang, moet hij niet alleen worden gelaten bij hele kleine kinderen omdat hij ze, vanwege zijn grootte, makkelijk omver loopt.

 

 

Karakter

 

De Ierse Wolfshond kan enigszins intimiderend zijn vanwege hun grootte, maar hij is zeer aanhankelijk en zachtaardig en meestal begroet hij iedereen als een vriend. Dit ras is geen goede bewaker of waakhond. Hij hoort niet thuis in een buitenkennel, maar hoort binnen samen met het gezin te leven.

 

 

De Ierse Wolfshond heeft een gemiddelde intelligentie, maar is leergierig en is makkelijk te trainen. Aanhankelijk, lief, en goed gemanierd en hierdoor is dit ras een uitstekende partner. De Ierse Wolfshond is erg loyaal en waardig. Hij bind snel met zijn familie en gaat erg goed met andere honden en katten om (mits hij, zoals bij elke hond goed gesocialiseerd is!).

 

Verzorging&vacht

 

Het regelmatig borstelen en kammen van deze hond is een must. Twee to vier keer per jaar wordt de vacht geplukt (nooit geschoren!). De baard van dit ras moeten regelmatig worden schoongemaakt. 

 

Trainen en opvoeden

 

De Ierse Wolfshond blijkt een snelle leerling en zal snel begrijpen wat je wilt dat hij moet doen. Dit ras vereist stevige maar lichte training. Hij moet als pup geleerd worden niet te trekken aan de riem, aangezien dit ras zeer krachtig is en dat problemen kan veroorzaken bij volwassenheid. Ook opspringen dient afgeleerd te worden op jonge leeftijd!

 

Activiteit en bewegen

 

Een medium tot grote tuin is het beste voor deze reus. Het is een windhond waardoor hij de neiging kan hebben om te jagen. De ierse wolfshond heeft lange wandelingen met zijn gezin nodig  en voldoende interactie met het baasje. 

 


Sinds 2023 hebben wij ook aan huis een eigen hondenkapsalon geopend.


Het salon is gespecialiseerd in het trimmen van ruwharige rassen en geeft ook workshops in het trimmen van een Ierse wolfshond.


Het juiste verzorgingsmateriaal kan bij ons aangekocht worden.


De naam van het salon 'The meadow' ligt in dezelfde lijn als onze kennelnaam.ierse wolfshond
ierse wolfshond
ierse wolfshond
ierse wolfshond